Science Quiz-Quiz based on Physics

1. If one looks into a mirror and finds the image larger than normal, one conclude that the mirror is
a. Convex
b. Concave

Answer : B

2. Microwave frequency band is

a. 1-100 MHz
b. 100-1000 KHz
d. Above 1000MHz

Answer : D

3.The units of Length, Mass and Time are called

Answer : Fundamental units

4.Fathom is the unit for measuring

Answer : Depth of water

5. The fourth state of matter is

Answer : Plasma

6.Raman effect involves

Answer : Scattering of light

7. A red object, when seen through a thick blue glass, appears

Answer : Black

8.Hydro-Power is the term used for electricity produced through

Answer : Water

9. What is the nature of the item stored in a domestic cooking gas cylinder

a. Gas
b. Semisolid
d. Liquid

Answer : D

10. The heating element of an electric iron is made of

Answer : Nichrome

11. What is the working principle of a transformer

Answer : Electro magnetic induction

12. A capacitor used in electric circuit is to step up

Answer : Electric charge

13. Temperature of water used in hot water bag is in the range

Answer : 120 / 1490 F

14. Photosynthesis is maximum in
a. Green light
b. Blue light
d. Red light

Answer : D

15.The strongest force of nature is
a. Nuclear force
b. Gravitational force
d. Electrostatic force

Answer : B

16. Speed of light in a vacuum is

Answer : 299,792.458 km/sec

17. No current will flow between two charged bodies if they have the same
a. Potential
b. Resistance
d. Charge

Answer : A

18. The fuse wire in the main switch is of
a. Zero rating of current
b. The same rating as that o individual sections
d. A lesser rating than for individual sections

Answer : C

19. Acoustics is the study of

Answer : Sound

20. Rocket engine works on the principle of

: Newton’s third law

Author: gktoday

4 thoughts on “Science Quiz-Quiz based on Physics

  1. Thank you very much for your ideas to post comments. The content was really very interesting.I am really thankful to you for providing this unique information. Please keep sharing more and more information……

Leave a Reply

Your email address will not be published.