Quiz Time-GK Questions and Answers for all Exams

1. Who was the famous Indian musician in charge of the opening music at the Summer Olympics in Atlanta in 1996?
Answer: Ustad Zakir Hussain

2. Who was the first Indian to participate in the Olympic Games?
Answer: Norman G Pritchard

3. Which famous Indian actor was honored with the Dadasaheb Phalke Award in 1994?
Answer: Dilip Kumar

4. Who was the first Indian to join the Indian Civil Services?
Answer: Satyendranath Tagore

5. Who was the first Indian to be honored with the Param Vir Chakra?
Answer: Major Som Nath Sharma

May 30, 2010:

6. Name the first woman Chief Minister of India.
Answer: Sucheta Kriplani

7. Who was the first woman to become the Lt. General of the Indian Army?
Answer: Lt General (Mrs) Punita Arora

8. Name the first Indian who got an Oscar.
Answer: Bhanu Athaiya (Best Costume Designer for Richard Attenborough’s film Gandhi in 1982)

9. Who was the first Indian to be honored by the Royal Society in the field of Science?
Answer: Sir Jagadish Chandra Bose

10. Who was the first woman Governor of India?
Answer: Sarojini Naidu

May 29, 2010:

11. Who was the first Indian musician to receive the Padma Bhusan?
Answer: MS Subbulakshmi

12. Name the living Indian legend who has found a place in the Guinness Book of World Records for having sung in almost 20 languages for over 1,825 ms and working with 165 composers.
Answer: Lata Mangeshkar

13. Name the first man to climb Mt. Everest without oxygen.
Answer: Phu Dorji

14. Who was the first Indian woman to swim across the English Channel?
Answer: Arati Saha

May 28, 2010:

15. Who is the Indian sportsperson to have won the maximum number of international track and field medals?
Answer: P.T.Usha

16. Two Indians have received the Nobel Prize for Physics. Can you name them?
Answer: Chandrasekhar Venkata Raman (1930) and Subramanium Chandrasekhar (1983)

17. Who was the first Indian to get the Nobel Prize?
Answer: Rabindranath tagore (1913)

May 27, 2010:

18. Who is the only Indian to have won an Oscar for lifetime achievement in films?
Answer: Satyajit Ray

20. Name the first President of India.
Answer: Dr. Rajendra Prasad

21. Name the youngest grandmaster in India.
Answer: Parimarjan Negi

22. Topper of prestigious IIT-Joint Entrance Examination 2010.

Answer: Anumula Jithendar Reddy from Madras zone

23. Which are the BRIC countries?

a. Brazil, Russia, India, and China
b. Botswana, Rwanda, Ivory Coast, and Croatia
c. Bangladesh, Romania, Indonesia, and Cambodia

Answer: a – Brazil, Russia, India, and China

Author: gktoday

1 thought on “Quiz Time-GK Questions and Answers for all Exams

  1. this question was very useful for me.if u give some more questions it will be more useful for me because my aim is to become IAS.
    SO FROM NOW ITSELF I AM PREPARING.I AM STUDYING 8TH STD.

Leave a Reply

Your email address will not be published.