LATEST NEWS
Subscribe to Generalknowledgetoday's Dialy Free NewsLetter !
Published On: Sat, Aug 11th, 2018

NDA Exam: GK Practice Questions – Geography

1. Tropical Cyclones are intense low pressure areas confined to the area lying between
a) 30 degree north and 30 degree south
b) 50 degree north and 50 degree south
c) 50 degree north and 30 degree south
d) 5 degree north and 5 degree south
Ans. (a) 30 degree north and 30 degree south
2. The Indian Tsunami Early Warning Centre (ITEWC) established at the Indian National Centre for Ocean Information Sciences is located in
a) Chennai
b) Goa
c) Kochi
d) Hyderabad
Ans. (d) Hyderabad
3. Rashtriya Barh Ayog (National Flood Commission) identified ______ million hectares of land as flood-prone in India.
a) 40
b) 80
c) 100
d) 120
Ans. (a) 40
4. Which of these is/are flood prevention and mitigation strategy?
     1. Construction of flood protection embankments
2. Depopulating the flood plains
3. Afforestation
4. Decongesting river channels
Select the correct option using the codes given below
a) 1 and 2 only
b) 1, 2 and 3 only
c) 2, 3 and 4 only
d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (d) 1, 2, 3 and 4
5. The summer and winter seasons in a year are caused by
a)    Aphelion (farthest) and Perihelion (nearest) positions of the Earth from the Sun during the annual revolution
b)    Rotation of the Earth on its axis
c)    Variation in solar insolation
d)    Revolution of  the Earth  on its inclined axis
Ans. (d)  Revolution of  the Earth  on its inclined axis
6. Which one of the following is the coral group of islands of India?
a)    Andaman
b)    Nicobar
c)    Minicoy
d)    Lakshdweep
Ans. (d) Lakshdweep
7. Consider the following surface winds:
1.    Doldrums
2.    Trade Winds
3.    Westerliers
4.    Polar Winds
Which one of the following is the idealized global pattern of these winds from the Equator to the Pole?
a)    1-2-3-4
b)    1-3-2-4
c)    2-1-4-3
d)    3-1-2-4
Ans. (a) 1-2-3-4
8. Taungup Pass is a mountain corridor connecting India with
a)    Afghanistan
b)    China
c)    Pakistan
d)    Myanmar
Ans. (d) Myanmar
9. Lapland is a cultural region largely within the Arctic Circle in the north of the Scandinavian peninsula. Who inhabited the Lapland?
a)    Sami people
b)    Padaung people
c)    Hamar people
d)    Himba people
Ans. (a) Sami people
10. Considering the locations of mountains in India, which one among the following is in right sequence from south to north?
a)    Doddabetta, Kailash, Dhaulagiri, Vindhyachal
b)    Doddabetta, Vindhyachal, Dhaulagiri, Kailash
c)    Dhaulagiri, Kailash, Doddabetta,  Vindhyachal
d)    Dhaulagiri, Vindhyachal, Doddabetta, Kailash
Ans. (b) Doddabetta, Vindhyachal, Dhaulagiri, Kailash

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Laptops@Heavy Discount Prices !