The Vedas and Purans

1. The oldest among the Vedas is the:
A. Sama Veda
B. Atharva Veda
C. Rig Veda
D. Yajur Veda
Ans. Rig Veda

2. The Rig Veda is a book on:

A. sacrificial prayers
B. praise of gods
C. mysticism and philosophy
D. political, social, and religious life of the people of vedic age

Ans: political, social, and religious life of the people of vedic age

3. Which one of the following contains the Gayatri Mantra?
A. Rig Veda
B. Yajur Veda
C. Upanishad
D. Aranyakas

Ans. Rig Veda

4. In the Rigveda one finds:

A. hymnsin praise of the gods
B. rituals to be practised by people
C. list of yagnas to be performed
D. all the above

Ans. hymnsin praise of the gods

5. The important divinities mentioned in the Rigveda are:
A. Indra, Aditi, Rudra
B. Agni, Siva, Vishnu
C. Prajapati, Varuna, Vishnu
D. Indra, Agni, Varuna

Ans.  Indra, Agni, Varuna

6. The Prose explanations of the Vedas were known as the:
A. Brahmanas
B. Samhitas
C. Aranyakas
D. Upanishads

Ans. Brahmanas

7. The poetical portion of the Vedas is known as:
A. Brahmana
B. Samhita
C. Aranyaka
D. Upanishada

Ans. Samhita

8. The Vedangas were _____ in number.
A. six
B. four
C. eight
D. ten

Ans. six

9. Which one of the following does not constitute part of the Veda?
A. Nirukta
B. Upanishad
C. Brahmana
D. Samhita

Ans. Nirukta

10. The Puranas are:
A. 4 in number
B. 7 in number
C. 10 in number
D. 18 in number

Ans. 18 in number

Author: gktoday

2 thoughts on “The Vedas and Purans

Leave a Reply

Your email address will not be published.