Quiz -It’s quiz time!

1.The name of the ship in which Vasco da Gama reached at Calicut,Kerala,India for the first time was
(a) San Michael (b) San Juan
(c) San Gabriel (d) San Marino

Answer: C

2.The slogan “Jai Jawan, Jai Kisan” was launched by:
(a) Mahatma Gandhi (b) Pandit Jawaharlal Nehru
(c) Mrs. Indira Gandhi (d) Lal Bahadur Shastri

Answer: D

3.Mahatma Gandhi was assassinated on:
(a) October 1, 1958 (b) August 15, 1947
(c) January 30, 1948 (d) January 26, 1950

Answer: C

4.Indira Gandhi took over as Prime Minister in the year:
(a) 1968 (b) 1967 (c) 1966 (d) 1965

Answer: C

5.Jawaharlal Nehru died in the year:
(a) 1967 (b) 1962 (c) 1963 (d) 1964

Answer: D

6.Goa was liberated on:
(a) 16th September, 1958 (b) 16th October, 1959
(c) 17th November, 1960 (d) 18th December, 1961

Answer: D

7.The first general Elections (after independence) in India took place in:
(a) 1950 (b) 1951 (c) 1952 (d) 1953

Answer: C

8.India became sovereign democratic republic on:
(a) 26th January, 1950 (b) 26th January, 1949
(c) 26th January, 1948 (d) 25th January, 1951

Answer: A

9.What is the National Language of India?
(a) English (b) Hindi (c) Both (d) Neither

Answer: C

10.What is the National anthem of India?
(a) Jana Gana Mana (b) Vande Matram
(c) Both (d) Neither

Answer: A

Author: gktoday

4 thoughts on “Quiz -It’s quiz time!

Leave a Reply

Your email address will not be published.