Bank Exam Preperation-Solved Questions

26. For which one of the following purposes, Mega Food Parks scheme was introduced by the Government of India ?
(A) To provide better price to farmers
(B) To improve the productivity of food crops
(C) To control the prices of food items
(D) To avoid wastage of fruits and vegetables stored for export
(E) None of these
Ans : (A)

27. Which of the following terms is not used in banking ?
(A) Debit Card
(B) Credit Card
(C) Kisan Card
(D) ELISA Test
(E) None of these
Ans : (D)

28. Which of the following is the reason, owing to which Government charges export duty on some export items ?
(A) It is to get benefit of high international prices
(B) To improve the tax collection targets
(C) It is as per international practices
(D) To ensure the smooth availability of the items in India
(E) None of these
Ans : (D)

29. Pipavav Port is located in which of the following States ?
(A) Odisha
(B) Andhra Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Gujarat
(E) West Bengal
Ans : (D)

30. Which of the following is/are the objective(s) of our monetary policy ?
1. Anchor inflation expectations
2. Actively manage liquidity
3. Maintain interest rate regime consistent with price output and financial stability
(A) Only 1
(B) All 1, 2 and 3
(C) Both 1 and 3
(D) Only 2
(E) None of these
Ans : (C)

31. With which one of the following fields was Pandit Bhimsen Joshi associated ?
(A) Dance
(B) Music
(C) Short-story writing
(D) Novels
(E) None of these
Ans : (B)

32. For which of the following purposes, RBI has constituted a Working Group with Shri Deepak Mohanty as Chairman ?
(A) Deregulation of primary markets
(B) Deregulation of secondary markets
(C) Deregulation of Savings Bank Rates
(D) Introduction of Base Rate
(E) None of these
Ans : (D)

33. Who is Kapil Sibal ?
(A) Coal Minister of India
(B) Civil Aviation Minister of India
(C) Telecom Minister of India
(D) Economic Advisor to Prime Minister of India
(E) None of these
Ans : (C)

34. Which of the following will set up core banking infrastructure for rural banks ?
(A) SIDBI
(B) IBA
(C) RBI
(D) SBI
(E) NABARD
Ans : (E)

35. Colonel Muammar al Gaddafi is associated with which one of the following countries ?
(A) Libya
(B) Beharin
(C) Yemen
(D) Tunisia
(E) None of these
Ans : (A)

36. What is Gross Domestic Product ?
(A) It is the cost of production of all final goods and services made in the country
(B) It is the cost of services made within the borders of a country in a year
(C) It is the market value of all final goods and services made in the country
(D) It is the market value of all final goods and services made within the borders of a country in a year
(E) None of these
Ans : (D)

37. Which of the following metals is used for generation of Nuclear Power ?
(A) Silver
(B) Gold
(C) Uranium
(D) Copper
(E) Barium
Ans : (C)

38. In which one of the following States, India’s first Islamic Bank is proposed to be set up ?
(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C) Odisha
(D) Bihar
(E) None of these
Ans : (A)

39. In which one of the following States, Niyamgiri Bauxite Mining Project is proposed to be set ?
(A) Odisha
(B) Jharkhand
(C) West Bengal
(D) Bihar
(E) Chhattisgarh
Ans : (A)

40. Which of the following terms is not used in Economics ?
(A) Demand and Supply
(B) Ad Valoram Tax
(C) Break even
(D) HIV positive
(E) Cost benefit analysis
Ans : (D)

41. For which one of the following reasons Finance Minister denied entry of NRI funds for infra bonds ?
(A) It will bring in more liquidity in the country
(B) NRIs can withdraw their funds any time
(C) It will bring interest burden on the country
(D) It could lead to losses at the time of redemption because of fluctuations in the Indian Currency
(E) None of these
Ans : (B)

42. What is ‘financial inclusion’ ?
1. Easy access to bank accounts for safe parking of savings
2. Availability of cheap credits through appropriately designed loans for poor and low income households and small entrepreneurs
3. Availability of basic financial products like insurance
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (B)

43. According to the Securities and Insurance Laws (Amendment) Bill 2010, who amongst the following will be Vice-Chairman of joint commission to resolve differences amongst the financial regulators ?
(A) Finance Minsiter, GOI
(B) Deputy Chairman, Planning Commission
(C) SEBI Chairman
(D) Chairman, Central Vigilance Commission
(E) RBI, Governor
Ans : (E)

44. Which of the following terms is used in Economics ?
(A) Keynesian
(B) Adsorption
(C) Affinity Matrix
(D) Gene Flow
(E) None of these
Ans : (A)

45. Which one of the following is the directive given to the Govt. of India in the Financial Stability Report submitted to it ?
(A) Focus on financial consistency
(B) To reduce fiscal deficit
(C) To ensure GDP growth
(D) To reduce revenue deficit
(E) None of these
Ans : (B)

46. In which one of the following States, Jangi-Thopon and Thopon-Powari Power Projects are proposed to be set up ?
(A) J & K
(B) H. P.
(C) U. P.
(D) Manipur
(E) Meghalaya
Ans : (B)

47. Which one of the following is the proposal under the Food Security Law ?
(A) To provide 25 kg of food-grains to ration card holders
(B) To provide 25 kg of food-grains to targeted beneficiaries
(C) To provide 35 kg of food-grains to ration card holders
(D) To provide 35 kg of food-grains to targeted beneficiaries
(E) None of these
Ans : (C)

48. Which one of the following are key policy rates used by RBI to influence interest rates ?
1. Bank Rate/the Repo Rate
2. Reverse Repo Rate
3. CRR/SLR
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) All 1, 2 and 3
(D) Only 3
(E) Both 1 and 3
Ans : (C)

49. For giving cooking gas connection to poor families, which of the following one time subvention (in rupees) will be provided by the Planning Commission ?
(A) 500
(B) 600
(C) 750
(D) 1000
(E) 1400
Ans : (E)

50. Which one of the following rates signal the RBI’s long term out-look on interest rates ?
(A) Repo Rate
(B) Reverse Repo Rate
(C) Bank Rate
(D) SLR
(E) CRR
Ans : (C)

Author: gktoday

1 thought on “Bank Exam Preperation-Solved Questions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *