LATEST NEWS
Subscribe to Generalknowledgetoday's Dialy Free NewsLetter !
Published On: Tue, Nov 23rd, 2010

General Knowledge-Indian Constitution

1.What are essential conditions for the protection of Fundamental Rights?
(a) Right to move the Supreme court
(b) Eternal Vigilance and Political Consciousness
(c) Both (d) Neither

Answer : C

2.What is the necessity of the Declaration of Fundamental Rights in the Constitution?
(a) Individual is greater than the State
(b) Rights should be kept above the tyranny of democratic majorities
(c) Constitutional Rights have a great Psychological value
(d) All of the above

Answer : D

3.What does the Citizenship Act of December 1955 confer?
(a) Citizenship by Birth (b) Citizenship by Descent
(c) Citizenship by Registration (d) All of the above

Answer : D

4.Who is a citizen of India?
(a) Those who are born in India
(b) Those who have a permanent home in India
(c) Those who have a migrated to India from Pakistan
(d) All of the above

Answer : D

5.What kind of democracy is India?
(a) Basic Democracy
(b) Presidential Democracy
(c) Absolute Democracy
(d) Parliamentary Democracy

Answer : D

6.What are the salient features of the Indian Constitution?
(a) The Constitution of Indian is a comprehensive document and perhaps the lengthiest in the world
(b) The Constitution of India was framed by a body which was highly representative in character
(c) Both (d) Neither

Answer : C

7.Why the Indian Constitution has ‘Unitary Bias’?
(a) The Union list has 97 items while the States list has 66 items.
(b) Article 248 confers on the Union Parliament all the Residuary Powers.
(c) Article 253 empowers the Parliament to legislate for the whole of the country
(d) All of the above

Answer : D

8.What does a Unitary State symbolize?
(a) A monarchical government
(b) Dictatorship
(c) The concentration of government authority
(d) Union of independent states

Answer : C

9.What is a Federation?
(a) A voluntary federation of  autonomous states
(b) An autonomous federation of voluntary states
(c) Both (d) Neither

Answer : A

10.What the Indian Federation has been called in the Indian Constitution?
(a) Union of States (b) The Indian Union
(c) Union of India (d) Indian Federal Union

Answer : A

11.Who was the Chairman of the States Reorganization Commission?
(a) Shri H.N. Kunzru (b) Shri. K.M. Pannikar
(c) Syed Fazel Ali (d) None of the above

Answer : C

12.When was the States Reorganization Commission constituted?
(a) December 29, 1953 (b) December 29, 1952
(c) December 29, 1951 (d) None of the above

Answer : A

13.Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Constitution of India?
(a) Dr. B.R. Ambedkar (b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Rajegopalachari (d) Jawaharlal Nehru

Answer : A

14.Why was India partitioned in 1947?
(a) Because Muslim refugees came to India
(b) Because Muslim refugees went to Pakistan
(c) Because Muslims wanted a separate homeland
(d) Because Hindus wanted Hindi-Hindu-Hindustan

: C

15.Who was the first President of India?
(a) Mahatma Gandhi (b) Rajendra Prasad
(c) Rajagoplachari (d) Sardar Patel

Answer : B

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Laptops@Heavy Discount Prices !