LATEST NEWS
Subscribe to Generalknowledgetoday's Dialy Free NewsLetter !
Published On: Sun, Mar 14th, 2010

The Vedas and Purans

1. The oldest among the Vedas is the:
A. Sama Veda
B. Atharva Veda
C. Rig Veda
D. Yajur Veda
Ans. Rig Veda

2. The Rig Veda is a book on:

A. sacrificial prayers
B. praise of gods
C. mysticism and philosophy
D. political, social, and religious life of the people of vedic age

Ans: political, social, and religious life of the people of vedic age

3. Which one of the following contains the Gayatri Mantra?
A. Rig Veda
B. Yajur Veda
C. Upanishad
D. Aranyakas

Ans. Rig Veda

4. In the Rigveda one finds:

A. hymnsin praise of the gods
B. rituals to be practised by people
C. list of yagnas to be performed
D. all the above

Ans. hymnsin praise of the gods

5. The important divinities mentioned in the Rigveda are:
A. Indra, Aditi, Rudra
B. Agni, Siva, Vishnu
C. Prajapati, Varuna, Vishnu
D. Indra, Agni, Varuna

Ans.  Indra, Agni, Varuna

6. The Prose explanations of the Vedas were known as the:
A. Brahmanas
B. Samhitas
C. Aranyakas
D. Upanishads

Ans. Brahmanas

7. The poetical portion of the Vedas is known as:
A. Brahmana
B. Samhita
C. Aranyaka
D. Upanishada

Ans. Samhita

8. The Vedangas were _____ in number.
A. six
B. four
C. eight
D. ten

Ans. six

9. Which one of the following does not constitute part of the Veda?
A. Nirukta
B. Upanishad
C. Brahmana
D. Samhita

Ans. Nirukta

10. The Puranas are:
A. 4 in number
B. 7 in number
C. 10 in number
D. 18 in number

Ans. 18 in number

About the Author


ഇപ്പോള്‍ നിങ്ങള്‍ക്കും ഏറ്റവും കുറഞ്ഞ വിലയില്‍ സ്വന്തമാക്കാം ,Best Offers on Laptops, Cameras, Mobiles and Books on Flipkart; Check it Now!!!,സന്ദര്‍ശിക്കൂക .ഇവിടെ ക്ലിക്ക് ചെയ്യൂ.
Displaying 2 Comments
Have Your Say
  1. DYNU says:

    its nice,more on this

  2. naren says:

    thanks feel good whn i read all gk

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>